återbruk i focus

Det är det roligaste – men också ganska så svårt – att jobba med återbruk i offentlig miljö.

Det är såklart lättare att klicka sig in hos en leverantör och hitta nya produkter som möbler, belysning och annat som behövs i den offentliga miljön

I detta fall så var focus återbruk.


Resptionsdisken är återbruk – den har här fått nya kläder i form av gamla skidor, dessa är omlackerade och monterade på disken – roligt att få twista till det med accenter i form av sport eftersom huset ligger på Lugnet där 100% av tanken är aktivitet och rörelse…Uppdraget var ett pilotprojekt för att se hur pass ”möjligt” det är att arbeta med återbruk i offentlig miljö. Visst är det möjligt, helt klart MEN man ska ta med sig att det tar längre tid. Man måste leta mer aktivt på ett helt annat sätt – att ha ett eller flera samarbeten underlättar det hela.

Här var FEV mycket delaktiga – de vill verkligen göra detta till något som ska vara självklart. Man kan absolut köpa in nya möbler och annat men först ska man alltid se vad man har, vad som är fungerande och vad vi kan göra utav dessa möbler.

Huset som allt detta utspelade sig i är Stora Enso huset i Lugnet Falun. Huset byggdes för skid-VM för många år sedan och nu önskade man anpassa lokalerna så de kan användas till mycket – allt från en arbetsplats för projekt inom kommunen eller sportens värld till att ha seminarier eller konferenser. Många utav ytorna är öppna och önskas kunna justeras lätt utefter behovet just denna gång.

Många av möblerna har hjul på sig just för att kunna möblera och justera om.


Skåpet ni ser är ett fullt fungerande skåp men var ett träslag som inte stämde med själva grafiska profilen – åtgärd = omlackering! Samma gäller tamburmajoren, den lackerades om till rätt grafisk färg.Här ser ni ovan kuddar från Remade by Sara. Hon var ett självklart val för just mjuka sköna kuddar. Hon återbrukar jeans och denim – men även kavajer och andra lite kraftigare tyger – nedan ser ni hur stolen såg ut innan den lackerades om utav LuckLackarna – vi ville få de grafiska färgerna att synas mer så många eller nästan alla möbler som finns lokalen är återbrukade och för att det ska bli mer enhetligt så valde vi att lackera om dem till rätt grafiska färger. Allt för att det ska hänga ihop och skapa ett lugn i lokalerna.Bilden ovan är från ett samtalsrum där möblerna är återbruk från annat kontor – samma gäller gardinvepan som är ett återbruk. Lamporna i fönstren hittade jag på Ta-till-vara i Falun och även krukorna kommer därifrån. Dessa krukor är ommålade så de stämmer in enligt det grafiska.

Fåtöljerna har tidigare ”bott” i ett annat kontor men får nu ett nytt liv här i Stora Ensohuset. Kuddarna är även här gjorda utav Remaid by Sara, vi önskade denim, helst svart för att stämma med den grafiska profilen.

Konstgjorda växter köptes in för en hållbar miljö – det är svårt att få växter att överleva i offentlig miljö om man inte väljer att köpa tjänsten att någon tar hand om och ser till att de mår bra. Detta var ett aktivt val och växterna är av super kavlite och kommer hålla och vara vakra i många år.

Valet av typ av växt föll även den på det grafiska – att få in naturen in i huset – och då rätt natur, inte palmer eller olivträd då det man ser runt om sig i Lugnet är barrväxter – därför föll valet enkelt åt dessa varianter.


Draperierna är gjorda utav återbruk av IKEA´s sofföverdrag. De är uppsydda utav Yalla – ett fantastiskt smart sätt att återbruka textiler – göra ”lapp-täcke”-teknik då man är begränsad i hur stora textilier man har, alltså måtten på det återbrukade varierar.

Inne på toaletterna finns ett bord med en form av ”survival kitt” där tex tamponger, plåster, tandpetare, bindor, topps och rumsdoft finns – för att få en 2.0 upplevelse av rummet.

Här finns även konstväxter och krukorna är självfallet återbrukade!

Filmklippet visar hur fint Remaid by Sara gjort nya sittdynor och kuddar utav återbrukad textil. Så fint!

ps – soffan är vår gamla som nu fått nytt liv – nyfiken på att se hur den såg ut när det bodde hos oss? Kika in här

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...